Сутерен.мк

Невролошките последици од Ковид-19

Уште на почетокот на пандемијата, стана јасно дека тешките случаи на Ковид 19 може да доведат до мозочен удар, депресија, анксиозност и конфузија. Се проценува дека во раните фази на инфекцијата, приближно секој четврти човек е депресивен и секој осми доживува анксиозност!

На долг рок, невролошките и менталните последици можат да бидат многу поголеми: студија на 230.000 луѓе кои закрепнале од ковид 19 покажала дека на приближно една третина од нив им било дијагностицирано невролошко или психијатриско нарушување во рок од шест месеци по закрепнувањето.

Во истражување спроведено на околу 1.000 луѓе во САД со долгорочни симптоми на ковид-19, од нив 47 отсто пријавиле „мозочна магла“.
Научниците во последниве месеци сфатија дека многу луѓе не можат да се опорават од Ковид со месеци. Луѓето кои патат од долг ковид честопати велат дека чувствуваат постојан замор, главоболки и „магла во мозокот“, што се манифестира со намалување на фокусот, концентрацијата, меморијата, будноста и наоѓањето зборови за време на разговор.
Не е невообичаено да се забележат последици на мозокот по надминување на вирусната инфекција. Ова е забележано кај голем број вируси, вклучувајќи ги Зика, полио и грип. Но, нивоата на долгорочни ефекти врз менталното здравје се чини дека се повисоки по Ковид 19 отколку после, на пример, грип. Затоа, некои невронаучници сугерираат дека коронавирусот може да предизвика такви симптоми со напаѓање на мозочните клетки, како што тоа го прават ХИВ или херпес-вирусите. Но, неодамнешното истражување нуди поинаква слика.

„Иако вирусот може да влезе во мозокот, се чини дека таму не се реплицира, ниту директно го оштетува мозочното ткиво“, изјави д-р Серена Спудих.
Спудих укажува на неколку обдукциски студии на луѓе кои починале по инфекција со коронавирус.

„Најдовме траги од вируси или вирусни протеини во мозокот, но ако вирусот навистина се размножи таму, би очекувале да видиме наслаги од контаминирани клетки. Но, тие не беа пронајдени. Инфицираните клетки, исто така, обично се опкружени со имунолошки клетки, но не беа пронајдени во мозоците на луѓето со Ковид 19 “, рече таа.

Се чини дека два други фактори играат важна улога во ефектите што се гледаат во мозокот. Еден од нив е ефектот на вирусот врз крвните садови. Неколку студии открија абнормално згрутчување кај луѓе со тешки случаи на Ковид 19, што може да предизвика мозочен удар. Аутопсиите открија оштетување на крвните садови во мозокот по Ковид 19: клетките на садовите стануваат потенки, а самите крвни садови се чини дека испуштаат протеини кои би можеле да предизвикаат имунолошки одговор. Овој втор фактор, имунолошкиот одговор, дојде до израз како потенцијално најголем виновник кога станува збор за невролошките и менталните симптоми на ковид 19. Аутопсиите открија зголемена активност на клетките на имунолошкиот систем кои реагираат на инфекции и оштетување на мозокот.

За да се расчисти „мозочната магла“, треба да се прават сите активности што ги знаеме кои помагаат во размислувањето и меморијата. Правете аеробни вежби. Можеби ќе треба да започнете полека, можеби само две до три минути неколку пати на ден. Иако не постои утврдена „доза“ на вежби за подобрување на здравјето на мозокот, се препорачува да работите 30 минути на ден, пет дена во неделата.

Јадете оброци во медитерански стил. Се покажа дека здравата исхрана која вклучува маслиново масло, овошје и зеленчук, јаткасти плодови и цели зрна го подобрува размислувањето, меморијата и здравјето на мозокот. Избегнувајте алкохол и дрога!

Спиењето е време кога мозокот и телото можат да ги исчистат токсините. Затоа погрижете се да му го дадете на вашето тело потребниот сон. Учествувајте во друштвените активности бидејќи ние сме социјални животни. Не само што друштвените активности придонесуваат за нашето расположение, туку и помагаат нашето размислување и меморија.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *