Сутерен.мк

Мистериозна болест ги напаѓа децата

Научниците се обидуваат да ги откријат причините за чудната и алармантна епидемија на тежок хепатитис кај малите деца, бидејќи во Велика Британија се забележани 74 заразени деца, а во Шпанија три. Клиничарите во Данска и Холандија исто така пријавиле слични случаи. Во САД, Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) соопштија дека се истражуваат и девет случаи во Алабама.

Вирусите можат да предизвикаат хепатитис, воспаление на црниот дроб, но и инаку здравите деца ретко можат сериозно да се разболат. Од 12 април, ниту едно дете во Британија или Шпанија не починало, но некои се многу болни: сите се хоспитализирани, а на седум им е потребна трансплантација на црн дроб, соопшти СЗО. За две од деветте деца во Алабама им е потребна и трансплантација на црн дроб.

Во моментов, водечка теорија е дека виновникот е аденовирус, семејство на вируси кои најчесто предизвикуваат настинки, половина од децата во Британија биле позитивни на таков вирус и сите деца во Алабама. Но, засега доказите се неосновани за целосно да се реши мистеријата, велат истражувачите и лекарите.

Истражувачите од Шкотска првпат го идентификуваа вирусот на 31 март, кога ја предупредија јавната здравствена служба во оваа земја, и кога група деца на возраст од три до пет години беа примени во болница. На секое дете му се дијагностицира хепатитис од непозната причина. Шкотска обично има помалку од четири такви случаи годишно, велат научниците. Овој пат до 12 април се регистрирани само 13 случаи.

Повеќето случаи во Британија се деца на возраст меѓу две и пет години, според извештајот од 8 април, објавен од Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство. Европскиот центар за превенција и контрола на болести на 12 април издаде јавно предупредување за епидемијата во Велика Британија, истакнувајќи дека повраќањето и жолтицата се вообичаени симптоми.

Раните претпоставки за тоа од што би можеле да се разболат децата вклучуваа и храна, пијалаци и играчки, но сомнежите сега се фокусирани на вирусот. Ниту едно од децата во Британија или Шпанија немало типични симптоми поврзани со хепатитис А, Б, Ц или Е. Но, неколку деца биле позитивни на САРС-КоВ-2 непосредно пред или по хоспитализацијата, а ниту едно од децата не било вакцинирано против ковид -19.

Освен тоа, дури половина имале аденовирус, вирус кој се пренесува преку капки. Овој вирус може да предизвика повраќање, дијареја, конјунктивитис и симптоми на настинка, но ретко предизвикува хепатитис.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *