Сутерен.мк

Монопол

  • Не, не станува збор за домашните ни разноразни дрски узурпатори, туку за играта „Монопол“ („Monopoly“), која за прв пат  е претставена во 1935 година.
  • Играта го добила името по економскиот поим монопол кој означува превласт на еден учесник над сите останати учесници во некој бизнис.
  • Најдолгата партија траела седумдесет денови, без престан.
  • До сега се произведени над шест милијарди зелени кукички и над две милијарди црвени хотели.
  • Меѓу мајбараните изданија на „монополот“ се оние со мотивите на „Волшебникот од Оз“ и „Елвис Присли“.
  • Се проценува дека „монопол“ го играле околу 750 милиони луѓе ширум светот, што значи дека е една од најпопуларните игри на светот.
  • Ова е игра за сите генерации и се чува со години, а нејзин издавач е американската компанија „Хазбро“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *