Сутерен.мк

Навални, СЗО и Грета номинирани за Нобеловата за мир!

Рускиот опозиционер Алексеј Навални, Светската здравствена организација и климатската активистка Грета Тунберг се овогодинешните номинирани за Нобеловата нграда за мир.

Илјадници луѓе, од пратеници ширум светот до поранешни добитници на наградата, ги исполнуваат условите за да предложат кандидати. Номинациите се во тек, но Нобеловиот комитет не мора да ги подржи сите предлози.

Норвешкиот Нобелов комитет одлучува кој ќе ја добие наградата, не ги коментираат номинациите, ниту пак, ги објавува имињата на кандидатите на кои не им е прифатена номинацијата. Меѓутоа, имињата можат да ги откријат оние кои ги номинираат кандидатите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *