Сутерен.мк

Напад на паника или срцев удар?

Нападот на паника и срцев удар имаат многу слични симптоми, па затоа е клучно да се утврди што се случува за да се направи разлика. Болка во градите, забрзано отчукување на срцето, отежнато дишење и потење може да се појават со двете состојби, но експертите потсетуваат дека само срцевиот удар може да биде фатален

Срцевиот удар е предизвикан од затнати артерии, кои го ограничуваат протокот на крв во срцевиот мускул. Симптомите продолжуваат се додека лицето со проблемот не добие итна медицинска помош. За разлика од срцевиот удар, при напад на паника симптомите може да траат 20 минути, а потоа да исчезнат. Меѓутоа, проблемот е во тоа што само здравствен работник може да потврди дали се работи за срцев удар или напад на паника, па затоа секој од вообичаените симптоми треба да се сфати сериозно, велат експертите.

Мажите над 45 години и жените над 55 години имаат поголем ризик од срцев удар од помладите мажи и жени. Луѓето со висок ризик вклучуваат луѓе со висок холестерол и триглицериди во крвта, висок крвен притисок, дебели луѓе, луѓе со дијабетес, метаболички синдром или семејна историја на срцев удар.

„Ако младо лице без фактори на ризик доживее болка во градите, веројатноста дека се работи за срцев удар е многу мала. Но, болката во градите кај 50-годишен маж, кој е долгогодишен пушач и има дијабетес речиси 20 години, болката најверојатно сигнализира срцев удар и му треба итна медицинска помош“, вели интервентниот кардиолог д-р Раџеш Дејв од здравствениот центар Светиот дух во Пен Стејт.

Стресот и анксиозноста се главните фактори на ризик за напад на паника, но анксиозноста може да се поврзе и со срцев удар. Пациентите кои доживуваат срцев удар често имаат одредени симптоми во деновите или неделите пред нападот, а срцевиот удар најчесто се јавува при физичка активност. Нападот на паника обично се случува кога некое лице се одмара и активирањето може да биде вознемиреност поради слушање на некои лоши вести, на пример.

Кардиолозите советуваат дека луѓето кои имаат напад на паника треба да легнат или да седат на тивко, темно место и да земаат длабоки вдишувања за да го забават пулсот. Нападите на паника може да се спречат со техники за намалување на стресот како што се медитација и јога, а цигарите треба да се избегнуваат. Во секој случај, нивната препорака е доколку не можете да препознаете дали е паника или срцев удар, да се јавите во Брза помош.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *