Сутерен.мк

Наскоро, вакцина против рак

Основачите на Бионтек и главните креатори на вакцината против коронавирус на Фајзер, Угур Шахин и Озлем Туречи, велат дека вакцината против рак може да биде достапна до 2030 година.

Иако научниците се несигурни за употребата на терминот „лек“, вакцината за рак во развој би можела да има потенцијал значително да ги третира и да се бори против клетките на ракот.

Угур Шахин и Озлем Туречи пронајдоа нови начини за лекување на ракот, што го припишуваат на нивната претходна работа со вакцина против Ковид.

Тимот, кој успешно помогна во развојот на вакцината Фајзер, рече дека нивниот напредок за време на пандемијата во користењето на технологијата мРНА е враќање на работата на ракот.

Додека типичната вакцина содржи мал дел од вирусот што се користи за имунизација, мРНА конкретно го користи само генетскиот код на вирусот.

-Она што го развивавме со децении за напредокот на вакцината против ракот беше ветар во грб за развој на вакцината против Ковид-19, а сега таа, како и нашето искуство во нејзиниот развој, се враќа на нашата работа во борбата против ракот, вели Туречи.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *