Сутерен.мк

Најголемите дијаманти

Најголемиот познат дијамант на светот е „Калинан“, кој има над 3 100 карати, а пронајден е во Јужна Африка во 1905 година.

Втор по ред е со 1 109 карати пронајден во 2015 година во рудникот Карова на североистокот на Боцвана.

Третиот најголем дијамант е деновиве ископан повторно во Боцвана, која е водечка земја во Африка по производство на дијаманти, но овојпат во рудник на компанијата Дебсвана.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *