Сутерен.мк

Најретките кучиња на светот

Норвешкиот лундехунд се споменува во скандинавските и дански записи уште во 1500 година. Потекнува од Норвешка, а земјоделците го користеле за лов на морски папагали. На шепите има по шест прсти и речиси е истребен за време на Втората светска војна, но норвешките одгледувачи успеале да ја одржат оваа раса во живот.

Лагото ромањоло е познат како куче за барање на тартуфи. Оваа древна раса на ретривер некогаш се користела за откривање на вода во Равена, но денес е исклучително вешт за пронаоѓање на скапоцените печурки.

Азавак или африкански р’т е куче кое со стотици години е верен придружник на номадите од јужна Сахара. Заради својата елеганција и приврзаност кон сопствениците, донесен е во Европа во втората поливина на 20-от век.

Муди е унгарско куче кое се користело главно за чување на добиток и овци, а денес во светот го има во помалку од илјада примероци. Расата наводно е создадена во текот на 18 век со вкрстување на унгарските овчарски кучиња и разни германски кучиња – овчари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *