Сутерен.мк

НВО победи: мажите се подобри и во женскоста

Еден стендап комичар го извади пред луѓе и неговата точка инстантно беше прогласена за одвратна и сексистичка. Друг стендап комичар го направи истото ама неговото вадење беше поздравено како храбро и еманципаторско. Што е разликата меѓу нив двајца и двете нивни вадења? Само во тоа што вториов е транс па може да прави што сака, на нашки – што му е ќеф на курот

Ужасно, сексистичко, навредливо, непристојно и мизогино беше вадењето пенис на Џери Садовиц за време на негова точка на фестивал во Единбург. „Па тој го извади својот пенис пред жени во првите редови!“ крикнаа згрозени коментатори, едногласно барајќи ѕверот да биде канселиран.

Со разлика од само пар месеци, истото тоа го направи и Џордан Греј. Ги извади своите лажни цицки и вистински пенис пред публиката на шоу на британски Канал 4 по што во манир на Зеленски, отсвири нешто на пијано со својот роден фалус.

„Иконичен гол перформанс во живо!“, се одушевија некои медиумски аутлети а Мирор пренесе благослови од социјалните медиуми: „Да видиме транс жена гола на телевизија е токму она што е потребно!“

„Да се знае, немам јас проблем со голотија на телевизија. Ниту со секс, со насилство или со хумор кој знае да навреди. Имам проблем со двојните стандарди. Само пред неколку месеци, истите медиуми кои сега се одушевуваат од пенисот на Греј, беа згрозени од пенисот на Садовиц. Непристојно покажување не е слобода на говор, тврдеа тие. А сега е? Ќе ми ја објасни некој логиката?“, пишува Брендан О’ Нил.

Станува некако официјално: транс лицата не се оценуваат според истите морални критериуми кои важат за нас, обичните смртници. Тоа е јасно и од фактот дека медиумите ги користат преферираните заменки на Греј, до таа мера што кажуваат „нејзиниот пенис“ за неговиот пенис.

„Нејзиниот пенис“ – е, дури тоа е навредливо. Навредливо и за граматиката и за биологијата. Ќе ме сметаат за трансфобичен и затоа што викам „тој“ и „негов“ за Греј, но надвор од памет сте ако мислите дека ќе кажам „таа“ и „нејзин“ за некој чиј кур со свои очи го имам видено како мава по клавијатура“, пишува О’ Нил.

Кога маж го прави тоа, тоа е непристојно покажување. Кога маж ќе се нарече жена и ќе го направи истото, тоа веќе се транс-права. Кога маж ќе заземе место или функција кои би требало да припаднат на жена, тој е сексист. Кога истото ќе го направи маж кој се идентификува како жена, тоа повторно се транс-права!

Дами, дувајте го!

Маж може лесно да пројде и со сексистички хумор, ако се идентификува како жена. Пред да се угол оголи, Греј изведе песна ‘Better than you’ во која пее како тој е подобар од, како се вика тоа, „обичните жени“. На пример, затоа што нему цицките нема да му виснат, и слични аргументи.

Ете ја „победата“ над посилниот пол: мажите испаѓаат подобри од жените дури и во женскоста!

Башка, со цицки кои не виснуваат.
Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *