Сутерен.мк

Незапамтен снег во Шведска

На северот на Шведска се забележани 40 сантиметри снег, што во ова време не се случило повеќе од еден век.

Метеоролошката служба издала портокалово предупредување на снег и ветар во комбинација со врнежи од снег во делови од внатрешноста на северен Норботен, пренесуваат локалните медиуми.

Некои градови прилично побелеле, а во Кируна во Лапонија биле измерени до 40 центиметри снег, што е најголема количина во овој дел од годината во последните 118 години.

Локалниот сообраќај е привремено сопрен, како и училишните автобуси во центарот на Кируна и Јукасјарви.

Шведскиот септемвриски рекорд за висина на снег е 62 центиметри во Сосјо во Јамтланд, а толку снег паднало на 28-ми септември 1954-та година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *