Сутерен.мк

Необичниот мачешки живот

Се верува дека мачките се единствените цицачи кои не можат да почувствуваат сладок вкус, а кога станува збор за другите сетила, мачките се кратковиди, но нивниот периферен и ноќен вид е многу подобар од луѓето.
Тие можат да скокаат и до шест пати повеќе од нивната должина, а на нивната умешност може да им помогне и тоа што имаат 230 коски, додека луѓето имаат 24 помалку.

Исто така, мачките имаат речиси двојно повеќе неврони во церебралниот кортекс од кучињата и имаат најголеми очи во однос на големината на главата на сите цицачи.
Просечниот животен век на една мачка се зголемил за една година помеѓу 2002 и 2012 година, според студијата на болницата за домашни миленици Банфилд.

Спијат од 12 до 16 часа на ден, а најактивни се во зори и самрак и можат да поминат една третина од своето време будни „негувајќи се со капење“.

Иако изгледа неверојатно, мачките одбиваат невкусна храна до степен на глад, а многумина од нив се нетолерантни на лактоза.

Грозјето и сувото грозје, како и кромидот и младото кромидче се исклучително штетна храна за мачките. Тие можат да предизвикаат проблеми со срцето и дигестивни проблеми.

Ако се прашувавте што сака мачка со опашка со прашалник, таа всушност сака да си игра со вас.

Мачките имаат уникатен „речник“ со својот сопственик – секоја мачка има различен сет на вокализации, предење и однесувања, но сите „сметаат“ дека заканувачки однесување е кога ќе воспоставите директен контакт со очите со нив.

Иако вие сте сопственикот, а таа е вашето домашно милениче, мачките ќе ве обележат како своја територија додека ги тријат лицата и телата од вас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *