Сутерен.мк

Нова студија за анксиозноста и депресијата

Истражувачите од Институтот за медицински истражувања КИМР Бергхофер во Австралија идентификувале дури 509 гени кои се поврзани со депресијата и анксиозноста!

Студијата (објавена во списанието Nature Human Behavior) е заснована врз анализа на податоци од четиристотини илјади учесници од британската биобанка докажува дека иако, придвижувачите за вакви состојби се несомнено сложени сепак, гените што ги наследуваме имаат голема улога кога е во прашање менталното здравје.

Конкретно, дури 40 отсто од варијациите на неуротизам, може да се објасни со нашите гени.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *