Сутерен.мк

Омилените филмови на Ларс фон Трир

Данскиот режисер Ларс фон Трир, од самиот почеток на својата кариера крева прашина со своите филмови: некои го сметаат за гениј, други за контроверзен, а има и такви, кои не можат воопшто да го смислат!

Неговите изјави и ставови, како и неговите филмови преполни бруталност, не му помагаа да им се допадне на сите, но тој сеедно, присутен е во врвот на светската кинематографија веќе четири децении. А ова се неговите омилени филмови…

India Song – Маргерит Дирас, 1975 година.

The Mirror – Андреј Тарковски, 1975 година.

The Good and the Bad – Јорген Лет, 1975 година.

The Perfect Human – Јорген Лет, 1968 година.

The Night Porter – Лилиана Кавани, 1974 година.

In Search of the Castaways – Роберт Стивенсон, 1962 година.

Billy Liar – Џон Шлезингер, 1963 година.

Journey to Italy – Роберто Роселини, 1954 година.

La Notte – Микеланџело Антониони, 1961 година.

Arabian Nights – Пјер Паоло Пасолини, 1974 година.

The Canterbury Tales – Пјер Паоло Пасолини, 1972 година.

The Lady from Shanghai – Орсон Велс, 1947 година.

Touch od Evil – Орсон Велс, 1958 година.

Providence – Ален Рене, 1977 година.

Gertrud – Карл Теодор Драјер,1964 година.

Bearry Lyndon – Стенли Кјубрик, 1975 година.

Smiles of a Summer Night – Ингмар Бергман, 1955 година.

Wild Strawberries – Ингмар Бергман, 1957 година.

Trough a Glass Darkly – Ингмар Бергман,1961 година.

West Side Story – Џером Робинс, Роберт Вајз, 1961 година.

Singin’ in the Rain – Стенли Донен, Џин Кели,1952 година.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *