Сутерен.мк

Откриено е кој е Бенкси?

Славниот уметник Бенкси навидум го открива своето вистинско име во интервју од 2003 година.

Интервјуто, кое досега не беше објавено, првпат се споделува како дел од специјалната епизода посветена на Бенкси, наречена „Приказната за Бенкси“ на Би-би-си радио 4.

Познатиот уметник, кој со децении остана анонимен, разговара со поранешниот дописник на Би-би-си за уметност Најџел Вренч, во пресрет на отворањето на шоуто на Бенкси во 2003 година во источен Лондон.

Вренч прашува дали може да го искористи вистинското име на Бенкси во интервјуто, наведувајќи дека весникот „Индепендент“ веќе го користел во минатото, барајќи од уметникот да потврди дали неговото име е Роберт Бенкс.

– Роби – појаснува Бенкси.

Бенкси отсекогаш избирал да го зачува својот идентитет, што му овозможи да ја продолжи својата уметност без ограничувањата на славата. Тоа е анонимност која служи и како средство за заштита од полициско гонење.

 

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *