Сутерен.мк

Откриен е прецизен метод за дијагностицирање на Алцхајмер

Мерењето на нивото на протеинот наречен п-тау 217 во крвта би можело да биде многу сигурен показател за откривање знаци на прогресивна состојба на Алцхајмерова болест, имајќи предвид дека овој протеин е всушност маркер за биолошки промени во мозокот на лице со болест.

Експертите тврдат дека овој метод може да се покаже како подобар од голем број други тестови кои моментално се развиваат.

Во студијата во која учествувале 786 испитаници, истражувачите со помош на нов тест сакале да откријат кој од нив би имал најмалку, а кој од нив најголеми шанси за развој на Алцхајмерова болест.

„Оваа студија е добредојден чекор во вистинската насока бидејќи покажува дека тестовите на крвта можат да бидат исто толку точни како и поинвазивните и поскапи тестови за откривање на симптомите на Алцхајмерова болест“, објасни Ричард Оукли, вонреден директор за истражување и иновации во Здружението за Алцхајмерова болест.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *