Сутерен.мк

Отсакување

Во брак сум шест години и имам едно дете во него. Бев многу вљубена во сопругот, но работите се изменија. Ретко разговараме, не разменуваме нежности, не чувствувам ни потреба за тоа, а мислам дека и тој се чувствува така. Станавме студени и незаинтересирани за заедничкиот живот. Тој веќе не е тој во кој бев вљубена, многу работи ми пречат кај него, но не помислувам да се разведам, а ни тој не споменува такво нешто. Што ми се случува?

Л. К., Битола

Л. К. дарлинг, стотици парови го живеат ова што вие го пишувате и ништо не менуваат туку продолжуваат во тој вкалапен немир, како да им е заслужена казна. Вљубеноста поминува и тоа редовно се случува, но луѓето остануваат заедно по секоја цена, како љубовта да ја замениле со некоја друга компензација.
Многу често велат експертите, ние во суштина и не се вљубуваме во одредена личност туку во сликата што самите сме ја создале за неа. Притоа, автоматски и за себе си создаваме одредено претставување кое се разликува од вистинското ние. Меѓутоа, со годините станува се потешко да се негуваат тие претстави и доаѓа до „наплата“ за тој напор што го вложуваме за рамката да „функционира“ и понатаму. Меѓусебните релации стануваат напнати, заморни, но продолжуваат.
Родени сме слободни и сами ги бираме своето однесување и чувства. За партнерот треба да не врзуваат не само емоции, туку и доверба, лојалност, сигурност, а не околности, деца, финансии и малограѓански шеми. За жал, честопати е токму обратното! Доколку не го сакаме животниот сопатник, слободни сме да си заминеме од него кога сакаме. Ако имаме каде и ако имаме смелост. Доколку немаме каде, ни преостанува да игнорираме, осамуваме, избегнуваме. Барем, додека не се подобрат околностите. Доколку пак, немаме смелост, пеколот е доживотен. Без никаква надеж за излез од него…

(Упатствата во оваа рубрика се само субјективно гледање на меѓучовечките релации. Никако не треба да се сфатат како достојна замена за стручно мислење.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *