Сутерен.мк

Пат за безжично полнење на електрични автомобили

Германија работи на својот прв јавен пат кој ќе користи технологија за безжично полнење на електрични автомобили. Во рамките на проектот се предвидува полнење на електричен автобус.

Технологијата овозможува полнење на електрични возила додека се движат, но и кога стојат. „Електреон“, компанијата која стои зад технологијата, работи со градови и превозни компании за да ги поттикне да ги заменат возилата со електрични со малку трошоци.

Заедно со други партнери, „Електреон“ планира да изгради систем за полнење на пат од еден километар. Ова ќе биде воведено во градот Балинген.

Проектот доаѓа по успешна пилот-програма во Карлсруе, каде што компанијата изградила пат за полнење електрични возила кој се користи од автобусите за јавен превоз.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *