Сутерен.мк

Пишувај кирилица

На овој ден во 1945 година, со решение на Народната влада на Народна Република Македонија, е усвоена азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо врз принципот еден глас – една буква.
Под слоганот „Пишувај кирилица!“ денеска земјава го одбележува 5 Мај – Денот на македонскиот јазик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *