Сутерен.мк

Победници и поразени

До сега на Евровизија се претставени 1 500 песни, па на еден нејзин фан би му требало цели три дена за да ги преслуша сите.

Со седум победи Ирска е најуспешната земја на ова натпреварување, а Шведска победила шест пати. Луксембург, Франција, Холандија и Велика Британија имаат по пет победи.

Што се однесува до екс – ЈУ, по една победа имаат некогашната Југославија и Србија.

Најуспешно деби имала Полска во 1994 година кога веднаш го освои второто место.

Во историјата на Евровизија најнеуспешна е Норвешка, која после гласањето последна била дури 11 пати!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *