Сутерен.мк

Подемите и падовите на Сатаната

Ѓаволот во ликовното прикажување низ историјата претрпел многу промени. Бил бизарна комбинација на разни животни, пркосел на законите на природата, од син станал црвен, а од мачител и голтач на луѓе, на крај е претворен во лигав и лукав измамник. Следат неколку примери на неговото претставување во различни временски периоди…

Византиски син ѓавол
Средновековен хибриден ѓавол
Копо Ди Марковалдо
Корнелиус Гале
Хиеронимус Бош
Албрехт Дирер
Франциско Гоја
Томас Стотхард
Ежен Делакроа
Ѓаволот на 20-от век

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *