Сутерен.мк

Прва жена на чело на Гувернаторатот на Ватикан

Папата Франциск ја назначи првата жена на чело на Гувернаторатот на Ватикан, сестрата Франциска Рафаела Петрини, продолжувајќи ги напорите за постигнување поголема родова еднаквост во Црквата!

Како генерална секретарка на Гувернаторатот, италијанската калуѓерка (52) ќе биде задолжена за надгледување на административните операции, особено на музеите на Ватикан, поштата и полицијата. Така таа ќе стане највисоко рангирана жена во најмалата земја во светот.
Оваа функција традиционално досега ја извршуваше бискуп.

Папата Франциск (84) во неколку наврати изјави дека жените имаат поважна улога во Католичката црква.

Во јануари тој го смени законот за да им дозволи да читаат на литургии, да служат на олтарот и да се причестуваат, но не спомена дека овие измени еден ден би можеле да им дозволат на жените да бидат свештенички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *