Сутерен.мк

Прва мумија на бремена жена

Научниот свет деновиве зборува за откритието на полските египтолози, кои со детално скенирање откриле мумифицирана бремена жена.

Проектот започнал уште во 2015 година, а била користена најсовремената технологија за испитување на артефактите. Целиот процес на истражување се случил во Националниот музеј во Варшава, во кој учествуваа неколку научници.

Претходно, се сметало дека мумијата е свештеник, но рендгенските снимки откриле дека всушност станува збор за жена во подоцнежните фази од бременоста.

Експертите кои работеле на проектот сметаат дека остатоците најверојатно ѝ припаѓаат на жена која потекнувала од повисока класа, на возраст од 20 до 30 години и се верува дека починала во првиот век п.н.е.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *