Сутерен.мк

Прва селекција за Роман на годината

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ што ја доделува фондацијата за унапредување и промоција на културните вредности „Славко Јаневски“, во состав Владимир Јанковски (претседател), Катица Гароска Ацевска, Ермис Лафазановски, Лилјана Пандева и Катерина Богоева (претставник на Фондацијата) ја направи првата селекција од пристигнатите 39 романи, избирајќи 20 наслови што ја продолжуваат трката за престижното признание!

Жири-комисијата треба да го соопшти добитникот на наградата најдоцна до 15 март. Наградата „Роман на годината“ се состои од плакета, оригинална статуетка и паричен износ од 150.000 денари.

„Роман на годината“ годинава се доделува по 23-ти пат.

Избрани дела во првата селекција на конкурсот за 2021 година:

1. „Втората месечина“, Владо Димовски, „Арс Либрис“
2. „Најосаменото место“, Симеон Јанков, „Или Или“
3. „Денот на црвот“, Симона Јованоска, „Или Или“
4. „Атласот на тајните“, Дејан Крстески – Гостивар: Д.Крстески
5. „Уништување“, Моџо Килингтон, „Арс Либрис“
6. „Тегли“, Јордан Коцевски, „ПНВ Публикации“
7. „Анатомија на бумбарот“, Стефан Марковски, „Паблишер“
8. „Ловци на лажни вести од зграда 39“, Огнен Неделковски, Детски културен центар „Карпош“, Скопје
9. „Велиново“, Димче Парталоски, „Топер“
10. „Албино трип“, Александар Русјаков, „Арс Либрис“
11.„Трамонтана“, Наташа Сарџоска, „Три“
12. „Плетачката на тантели“, Билјана Станковска, „Феникс“
13. „Баба“, Луан Старова, „Паблишер“
14. „Теорија за кучешката година“, Милован Стефановски, „Матица Македонска“
15. „Лебед“, Ана Стојаноска, „Полица“
16. „Ноќите кога заспивавме во Помпеја“, Давор Стојановски, „Или Или“
17. „Деса“, Ивана Трајаноска, „Арс Либрис“
18. „Еден сив мартовски ден“, Тања Урошевиќ, „Или Или“
19. „Веќе не сум истиот“, Војо Цветановски, „Арс Либрис“
20. „Ден за одмазда“, Ивица Челиковиќ, „Паблишер

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *