Сутерен.мк

Рецепт за основите на среќата според фински психолог

Финскиот психолог Френк Мартела објаснува кои фрази ги користат луѓето во најсреќната земја во светот секој ден

Во последните шест години, Финска е на самиот врв на светската листа на најсреќни сонародници во светот. Финскиот психолог д-р Френк Мартела, кој ги проучува основите на среќата, откри дека луѓето често го прашуваат што точно во Финска ги прави сите среќни со животот.

„Можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека Финците често се првите кои ја доведуваат во прашање оваа карактеризација. Нашата национална слика за себе е дека сме тивки, интровертни и малку меланхолични типови. Ова не е сосема доследно со тоа да се биде најсреќниот народ на земјата“, ја започна својата приказна д-р Мартела.
Сепак, истражувањата покажаа дека оние кои се очајни за среќа имаат тенденција да бидат помалку среќни. Значи, ако вистинската среќа најдобро се постигнува индиректно, без да и’ се обрнува премногу внимание, тоа е нешто во што Финците се истакнуваат.

„Голем дел од нашето задоволство доаѓа од тоа како институциите во државата се грижат за граѓаните. Но, нашата култура и вредности исто така играат клучна улога во тоа како му пристапуваме на животот и размислуваме за среќата. Тоа е очигледно во овие четири фрази што ги користиме цело време“, открива тој.

Во Финска, тие имаат тенденција да веруваат дека ако сте среќни, не треба да го покажувате тоа. Ова е веројатно малку чудно. Зошто да ја криете насмевката кога светот се однесува добро со вас?

Оваа изрека, измислена од финскиот национален поет Ејно Лејно, доаѓа од скромен национален темперамент. Во Финска се избегнува отворено прикажување на богатството и успехот.
На пример, во главниот град на Финска, Хелсинки, ретко ќе видите скапи автомобили на улица. Дури и извршните директори и финансиските магнати овде возат Волво и Фолксваген, а не автомобили што би ги истакнале.

Во човечката природа е да се споредуваме со другите, што често негативно влијае на нашата среќа.

Меѓутоа, во Финска и другите нордиски земји, луѓето сè повеќе несвесни за тие споредби – и позадоволни.
Песимист никогаш нема да биде разочаран

Ова е стара финска поговорка. Финците веруваат дека неуспехот е сигурен во животот. Ќе доживеете болка, разочарување, па дури и трагедија. Ова не е нешто од кое се плашат затоа што знаат дека ги имаат потребните алатки за емотивно да ги надминат овие предизвици.

Без оглед на вашата ситуација, секогаш има нешто што може да се подобри. Прифаќањето на овие неизбежни борби, додека се фокусирате на она што сè уште е во ваши раце и што може да се подобри, ќе ве одржи активни и енергични, дури и во тешки времиња.
Секој е креатор на својата среќа

Оваа изрека влече корени од антички Рим, но во Финска е доста популарна долго време. Тоа нè потсетува дека сите ние треба да си ја градиме сопствената среќа. Никој нема да ни ја предаде на сребрен послужавник.

Иако секој мора да преземе одговорност за својот живот, истражувањата покажуваат дека она што можеме да го постигнеме во животот и нашата среќа често се збир на луѓето околу нас. Колкава поддршка добиваме често одредува каде ќе завршиме во животот.

Во хокејот на мраз, еден од најпопуларните спортови во Финска, ако играте во центарот, треба да се помачите за да постигнете гол. Меѓутоа, ако вашите крила и одбранбените лица не ви го положат пакот, ќе останете сами. Потребни ни се и нашите сопствени напори и поддршката од заедницата за да успееме.

Ова е уште еден омилен фински израз кој се пренесува повеќе од 100 години.

Повеќето Финци разбираат дека иако постојат аспекти од нашите животи на кои можеме да влијаеме или промениме, има толку многу работи кои едноставно не можеме да ги контролираме.

Значи, нема смисла да им завидуваме на оние што се среќни сега, дури и ако се мачиме.

Понекогаш животот дава, понекогаш зема. Утре некој друг би можел да биде тој што ќе има тешко време, додека нешто прекрасно доаѓа на патот.

„Ние Финците знаеме дека, без оглед на ситуацијата, секогаш можете да сметате на една работа: порано или подоцна, летото ќе дојде кај сите нас“, вели психологот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *