Сутерен.мк

Римска математика

Макотрпното делење на римските броеви никој не би го сметал за добра забава Можете ли да замислите делење на CXVII со IX и испишување на сите оние броеви што повеќе личат на шифриран запис отколку на математички проблем?

Римјаните си се поштедиле себеси од тие маки така што во сметањето се потпирале на кинеската сметалка по име абакус. Дури и сите математички операции ги нарекувале calculators затоа што за нив користеле calculi – латински збор за каменчиња.
Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *