Сутерен.мк

Село без врати

На околу триста километри источно од Мумбај, во селото Шани Шингнапур, криминалот е толку непознат концепт, што жителите престанале да го чуваат својот имот.

Никој не го заклучува својот имот – продавници, автомобили, дом… па дури ни куќите немаат врати, само лесна завеса.

Жителите се однесуваат вака, бидејќи безгранично му веруваат на нивниот небесен заштитник, Шани, кој ги чува од крадците. Наводно, богот е склон на одмазда и нетолеранција кон измами, така што, тешко на оној, кој ќе се осмели нешто, некому да одземе.

Сепак, дека богот Шани не е семоќен, потврдува и фактот дека таму постои полициска станица, но и криење на податоци заради чување на угледот на заедницата.

Како и да е, добро им оди…

Извор…

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *