Сутерен.мк

Симболот на младоста наполни 75 години!

Италијанскиот скутер наречен „Веспа“ го прославија Одри Хепберн и Грегори Пек во 1953 година возејќи го во филмот „Празник во Рим“, но тој како патент за производство е регистриран на 23 април 1946 година.

Легендата вели дека името, што на италијански значи „оса“ и го дал Енрико Пјаџо, основачот на истоимената фабрика, бидејќи звукот на моторот го потсетувал на зуење.

Седумдесетипет години подоцна и 19 милиони произведени примероци, веспата нема изгубено ништо од својот шарм.

Од почетокот веспите се произведуваат во седиштето на фабриката Пјаџо во Понтедери во Тоскана, а од пред неколку години се отворени и два погона во Индија и Виетнам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *