Сутерен.мк

Соништата создаваат иднина

 • Мажот има само една сигурна љубов – љубовта на својата мајка.
 • Кога не би постоеле жените, дијамантот би бил само обичен камен.
 • Дури и најтемната ноќ ќе заврши и сонцето повторно ќе изгрее.
 • Да знаеш, да мислиш, да сонуваш. Тоа е сѐ.
 • Соништата создаваат иднина.
 • Не е тешко да бидеш добар, тешко е да бидеш праведен.
 • Првите денови Бог ја создал жената, а поради нејзиното задоволство карминот.

 • Она што го води светот и го носи напред не се локомотивите туку идеите.
 • Првата љубов е многу голема и многу мала.
 • Зборовите се игли со кои се прицврстуваат мислите.
 • Не е страшно да се умре, страшно е да не се живее.
 • Нема ништо помоќно на светот од идеите до кои дошло самото време.
 • Мажот не го задржуваат во домот децата, туку мудроста на жената.
 • Љубовта не познава средина: уништи ја или спаси ја.

 • Љубовта е бесмртно и бесконечно жариште во нас, кое ништо не може да го ограничи и ништо не може да го изгасне.
 • Длабоко сум убеден дека мртвите живеат сѐ додека живите мислат на нив.
 • Колку повеќе знае човекот, толку повеќе страда.
 • Оној кој размислува не може да биде невработен. Работата може да биде видлива и невидлива.
 • Подобро да верувате во сѐ отколку да не верувате во ништо.

Виктор Иго ( роден во Безансон на 26 февруари 1802 година, а умрел во Париз на 22 мај 1885 година) е еден од најзначајните претставници на француската романтичарска книжевност – неговиот предговор за драмата „Кромвел“ се смета за манифест на романтизмот. Покрај со книжевност, голем дел од својот живот се занимавал и со политика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *