Сутерен.мк

Судот во Хаг не побара прекин на огнот од Израел

Меѓународниот суд на правдата (МСП) во Хаг денеска објави одлука за барањата за привремени мерки во тужбата за геноцид поднесена од Јужноафриканската Република против Израел.

Судот денеска заклучи дека Израел не обезбедил доволно спречување и казнување на злосторството геноцид. Судијата изјави дека има доволно докази за спорот, додавајќи дека судот нема да го отфрли случајот, а судот има мандат да преземе привремени мерки.

Според тоа, судот не донесува пресуда дали Израел врши геноцид во Газа, туку врз основа на анализата на обвинителството и одбраната донесува привремена одлука за итни мерки.

На судот му беше кажано дека Палестинците се заштитена група според конвенцијата.

Претседателката во своето обраќање рече дека Меѓународниот суд на правдата има јурисдикција да одлучува по барањето за изрекување на привремени мерки врз основа на барањето на Јужноафриканската Република да ја запре израелската офанзива.

При донесувањето на пресудата, 17 судии, од кои 15 се постојани, плус по еден од Јужноафриканската Република и Израел, требаше да одговорат на две прашања:

Прво, дали Јужноафриканската Република го исполни основниот услов што покажува дека нејзиното барање против Израел може да се решава според Конвенцијата на ОН за геноцид од 1948 година. Конвенција – потпишана од Израел и Јужноафриканската Република, која дефинира што е геноцид. Во оваа прелиминарна фаза на случајот, скалата е релативно ниска.

Второ, дали постои веројатен ризик од непоправлива штета за палестинскиот народ во Газа доколку продолжи израелската воена акција. Исто така, судиите не се ограничени на специфичните барања на Република Јужна Африка. Дискусијата едноставно може да му наложи на Израел да се погрижи неговите дејства да се усогласат со меѓународното право и да се погрижи да не преземе ништо за да ја спречи испораката на храна, вода или лекови.

Потсетуваме, Израел пред одлуката на судот остро реагираше на обвинувањата за геноцид, обвинувајќи ја Јужна Африка за „искривување на вистината“. Тие веруваат дека имаат право да се бранат и дека тој е насочен кон борците на Хамас, а не кон палестинските цивили.

Јужна Африка поднесе тужба против Израел на 29 декември 2023 година, тврдејќи дека ги прекршила своите обврски од Конвенцијата за геноцид и бара привремени мерки за „спречување на понатамошна, сериозна и непоправлива штета на правата на палестинскиот народ според Конвенцијата за геноцид“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *