Сутерен.мк

Тежината на вториот чекор

„Македоника литера“ неодамна ја публикуваше поетската книга „Тежината на вториот чекор“ од младиот автор Ѓоре Ѓелев.

Книгата содржи педесет песни поделени во шест циклуси со мотивска палета од младешки лирски рефлексии до наративни и лирски опсервации на цивилизациски, универзални и хуманистички мотиви. Книгата е илустрирана со цртежи од старото кинеско сликарство.

Ѓоре Ѓелев е роден во Велес, а живее во Скопје. Тој е дипломиран инженер по системски софтвер и работи во индустријата за развој на софтвер, но негова преокупација се и пишаниот збор и уметноста. Пишува поезија, слика и вежба кинеска калиграфија.

„Тежината на вториот чекор“ е втора негова стихозбирка, претходно ја објави стихозбирката „Лиричност од Шекспирова“ (2020).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *