Сутерен.мк

Телефонот не треба да се суши во ориз

Епл напиша предупредување на нивните страници за поддршка на клиентите.

Не ставајте го телефонот во кесичка со ориз. Ако го направите тоа, малите парчиња ориз може да го оштетат вашиот Ајфон.

Покрај кесичката ориз, оваа компанија ги предупредува корисниците да не се обидуваат да го исушат телефонот користејќи надворешен извор на топлина или компримиран воздух и да не ставаат туѓи предмети, како што се хартиени марамчиња или стапчиња за уши, во телефонот или во портата.

Известувањето доаѓа поради новата функција за откривање течност.

„Ако вашиот Ајфон се навлажни, нова функција испраќа предупредување дека телефонот е влажен и да причекате за да го наполните“

Епл ги советува следните чекори:

Нежно допрете го Ајфон на раката со приклучокот свртен надолу за да го отстраните вишокот течност. Оставете го вашиот Ајфон на суво место со добар проток на воздух.
По најмалку 30 минути, обидете се да го наполните.
Ако после тоа добиете предупредување, приклучокот сè уште има течност или иглата на кабелот е влажна. Оставете ги вашиот Ајфон и кабелот на суво место со добар проток на воздух цел ден. Во овој период, можете да се обидете да го надополните. Може да потрае и до 24 часа за да се исуши мобилниот телефон.
Ако вашиот телефон е сув, но сè уште не се полни, исклучете го кабелот од адаптерот и адаптерот од штекерот, а потоа вклучете ги повторно.

Совети од Самсунг:

Самсунг забележува дека некои Галакси уреди се водоотпорни, па тоа помага.

Ако вашиот паметен телефон паднал во вода, Самсунг препорачува:

Исклучете го уредот и извадете ја батеријата ако е можно.
Избришете ја целата влага од надворешноста, приклучокот за слушалки и отворот за полнење, можете да користите памук или стап.
Ако вашиот уред се навлажни со морска вода, хлорирана вода или пијалоци, прво треба да го потопите во чиста вода за да ја отстраните преостанатата сол, туѓи честички или хемикалии.

По сушењето на воздух, Самсунг препорачува да го однесете уредот во сервисен центар.

Кој метод и да го изберете, секогаш оставајте го уредот да се исуши на добро проветрено место или во сенка со ладен воздух (од вентилатор) по сите процедури. Не обидувајте се да го исушите со фен брзо или со топол воздух.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *