Сутерен.мк

Трајноста на велигденските јајца?

Доколку ги чувате како што треба, варените јајца можат да се јадат неколку дена. Не мора да стојат во фрижидер, но никако не треба да ги чувате на место каде ќе бидат изложени на сонце.

Како што тврдат нутриционистите, варените јајца може да ги јадете и до седум денови од денот на варењето. Се препорачува да ги чувате на студено место.

Нека не ве загрижува зеленкастата боја на жолчката, тоа не значи дека јајцето е расипано туку е последица на хемиска реакција меѓу белката и жолчката. Доколку јајцето има чуден мирис, побезбедно е да не го јадете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *