Сутерен.мк

Хакери крадат пак, Фејсбук пасворди

Хакерите имаат нов начин како да ги украдат лозинките на Фејсбук Истражувачите од Тратвејв предупредија на кампања за фишинг во која на жртвите им се испраќа е-пошта со линк до објава на Фејсбук, што е важен елемент на нападот за да ги измамат корисниците на социјалната мрежа да ги предадат нивните ингеренции за најавување и други чувствителни информации на напаѓачите.

Нападот започнува со е-пошта што потенцијалната жртва ја добива, тврдејќи дека има прекршување на авторските права во една од нејзините објави на Фејсбук. Корисникот е предупреден дека неговиот Фејсбук профил ќе биде избришан во рок од 48 часа доколку не поднесе жалба.

Со цел е-поштата на напаѓачот да ги избегнат безбедносните решенија за е-пошта и да стигнат до потенцијални жртви, врската во е-поштата не води до надворешна страница за фишинг, како што обично се случува при напади од овој тип, туку до Фејсбук. ком, страницата на профилот каде се наоѓа Фејсбук.објава претставена како „Страница за поддршка“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *