Сутерен.мк

Хобија за добро ментално здравје

Хобијата се нешто што сакаме и не очекуваме многу од нив за возврат, туку не исполнува и со самото тоа, претставуваат многу корисен бенефит за назшето физичкои особено, ментално здравје.

Сложувалки

Одлична вежба за мозокот, која може да се практикува соло, со друштво, да се носи насекаде…

Сликање

Секако дека не е поентата да се заамбицирате со изложби, критики и награди. Важно е да се опуштите, а докажано е дека сликањето (или боенките за возрасни) го намалува стресот и добро е за мотрорните способности и логичкото размислување.

Дневник

Водењето на дневник ед многу добра пракса за менталното здравје. Ставањето на мислите на хартија има пеихотерапевтски ефект. Нема правила за неговото пишување – водете гокако вам ви одговара.

Шиење

Веројатно, најпрактичното хоби, кое покрај тоа што многу смирува е и крајно корисно. Сепак, не сите се пронаоѓаат во него.

Калиграфија

Со малку вежба и упорност, убавото пишување може да биде вистинска релаксација, но и мотивација за вашиот мозок. Можности има многу.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *