Сутерен.мк

Храна која помага во борбата со желбата за слатко

Според податоците за потрошувачката на храна, просечниот возрасен човек во моментов јаде околу 17 лажички (270 калории или 68 грама) додаден шеќер секој ден.

Американското здружение за срце препорачува ограничување на внесот на шеќер на шест лажички (100 калории или 25 грама) дневно за жени и девет лажички (150 калории или 36 грама) дневно за мажи.

Истражувањата покажуваат дека вишокот шеќер може да го зголеми ризикот од дебелина, дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести, системски воспаленија и многу други состојби.

  • Сувото овошје е одлична опција за уживање наместо да земете кесичка гуми за џвакање или други бонбони без есенцијални хранливи материи. Сувото овошје ги обезбедува сите корисни витамини, минерали, влакна и фитонутриенти свежи, но во поинтензивно слатко пакување.

Чувајте ги порциите од суво овошје под контрола бидејќи калориите може брзо да се соберат. На пример, пет до шест суви кајсии имаат околу 110 калории, додека три свежи кајсии имаат околу 60 калории.

  • Темното чоколадо е прекрасен начин да се борите против желбата за нешто слатко и чоколадо во исто време.

Има поголем процент на какао, кое содржи корисни антиоксиданси кои помагаат во намалување на крвниот притисок, го подобруваат нивото на холестерол и го намалуваат севкупниот ризик од срцеви заболувања.

Побарајте темно чоколадо што содржи најмалку 70 проценти какао и уживајте во умерени количини за да ги контролирате калориите.

  • Овошјето е природно слатко и може да ја смири вашата желба за шеќер. Природниот шеќер во бобинки, јаболка, агруми, грозје и други овошја ќе ги задоволи оние со слатки заби.

Влакната во овошјето ќе го одложат варењето и апсорпцијата на јаглехидратите, така што ќе го зголемат вашето задоволство за да ја победите желбата.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *