Сутерен.мк

Навики кои можат да предизвикаат дијабетес

Дијабетесот, сложено метаболичко нарушување кое се карактеризира со покачено ниво на шеќер во крвта, погодува милиони луѓе ширум светот и претставува сериозни здравствени ризици доколку не се лекува. Иако генетиката може да предиспонира некои поединци за дијабетес, факторите на животниот стил играат клучна улога во неговиот почеток и прогресија.

Одредени навики, доколку не се контролираат, можат да придонесат за развој на дијабетес, вели диететичарот Кимберли Виман. Овие навики може да доведат до долгорочно зголемување на нивото на шеќер во крвта, зголемувајќи го ризикот од дијагноза на дијабетес. Ова се четирите вообичаени што ги истакна Виман.

1. Гледање телевизија после вечера

Една вообичаена навика што може да доведе до дијабетес е да седите и да гледате телевизија (или да се вклучите во некоја друга седечка активност) веднаш по вечерата. „За да спречите нивото на шеќер во крвта да биде премногу долго предолго, одлична идеја е да одите на прошетка после оброк, особено вечера“, вели диететичарот за SheFinds.

2. Десерти за доцна навечер

Уживањето во слатки десерти доцна во ноќта исто така може да го зголеми ризикот од дијабетес. „Многу десерти се богати со шеќер, што може да предизвика зголемување на нивото на шеќер во крвта“, вели Вајман. Ова долгорочно зголемување на нивото на шеќер во крвта може да доведе до покачени нивоа на А1Ц, маркер за дијагностицирање на дијабетес.

3. Ограничување на калориите

Ако се обидуваме да изгубиме тежина, рестриктивната диета често може да изгледа како најбрзиот пат до целта. Сепак, ова доаѓа со многу недостатоци. Фокусирањето само на ограничувањето на калориите може да биде штетно за луѓето изложени на ризик од дијабетес.
Виман нагласува: „Квалитетот на исхраната и хранливите материи е поважен од бројот на потрошени калории. Едноставното намалување на калориите може да доведе до несоодветен внес на основните хранливи материи, како што се протеините и јагленохидратите богати со влакна, кои се неопходни за правилна исхрана и превенција од дијабетес .

4. Избегнување на јаглехидрати

И покрај верувањата, целосното избегнување на јаглени хидрати може да биде контрапродуктивно за превенција од дијабетес, истакнува диететичарот. Тврди дека здравите јаглехидрати, богати со влакна, можат да го спречат или контролираат дијабетесот со спречување на скокови во нивото на шеќер во крвта.

Јаглехидратите богати со влакна помагаат да се забави апсорпцијата на шеќер во крвотокот, намалувајќи го ризикот од висок шеќер во крвта и отпорност на инсулин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *