Сутерен.мк

Шокантна одлука на ФЗО

Се фалеа по социјалните мрежи за зајакнување на капацитетите за ефикасна и брза реакција на итни медицински случаи и потреби. Младиот Леонид Индов се наоѓа во ситуација која е загрижувачка по неговиот живот по тешката несреќа во Грција. Скандалозната одлука на ФЗО да одбие финансиската помош за неговото лекување во странство и рекламирањето со возењето со хеликоптер до Виена, а потоа напуштање прикажува една одвратна слика на негрижа

Се фалеа по социјалните мрежи за зајакнување на капацитетите за ефикасна и брза реакција на итни медицински случаи и потреби. Младиот Леонид Индов се наоѓа во ситуација која е загрижувачка по неговиот живот по тешката несреќа во Грција. Скандалозната одлука на ФЗО да одбие финансиската помош за неговото лекување во странство и рекламирањето со возењето со хеликоптер до Виена, а потоа напуштање прикажува една одвратна слика на негрижа.
Леонид беше пренесен во Виена со хеликоптер, спектакл кој навидум имаше за цел да го покаже одговорот на Фондот.

Сепак, моментот што шокира дошол кога бил оставен таму да го носи товарот на сопствените медицински трошоци. Не можејќи да се движи или да дише самостојно, состојбата на Леонид бара итно внимание и специјализирана нега.
Фондот тврди дека Леонид можел да ја добие потребната нега во Македонија, но суштинските детали за конкретните установи или опции за третман фондот не ги споделил. Одлуката на Фондот да го помогне лекувањето од странство го остави семејството Индов во страшна ситуација, без јасност каде да се обрати за помош.

Тој се соочува со животно загрозувачка ситуација, а тежината на ситуацијата се чини дека ја занемаруваат сите овде, вклучително и комисијата што се спротивстави на неговото лекување во странство. Тие тврдеа дека рехабилитацијата може да се направи локално, но никој не дал насоки каде да се побара помош.

Кој разумен родител би побарал лекување на друго место доколку тука се достапни соодветни услови? Локално се исцрпени сите можни третмани, со вложени напори, но за жал, не успеале да го извадат детето од вентилаторот, ниту да му го пружат потребниот третман, жали Бранко Индов, таткото на Леонид.

Леонид во несреќата во Грција го скрши вратот и беше опериран во Грција. Тој не може да се движи и да дише самостојно. Според таткото, институциите не понудиле никаква помош за 50 дена додека биле во Грција.
Таткото на Леонид, Бранко Индов, изразува фрустрација поради недостигот на насоки од македонските институции. И покрај тоа што беа во Грција повеќе од педесет дена, тие не добија помош или прашања за нивните потреби.

Таткото нагласува дека сите можни третмани во Македонија се исцрпени, па Леонид се потпира на респиратор без значителен напредок.

Трошоците за лекување на Леонид во странство изнесуваат 140.000 евра. Семејството побара помош од сочувствителни поединци преку донации. И покрај тоа што се собрани некои средства, покривајќи само половина од потребниот шестмесечен третман во Виена, семејството останува со надеж за поништување на одлуката на Македонскиот фонд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *