Сутерен.мк

Што не усреќува?

Експериментот што го спроведе Универзитетот Лондон Метрополитен доведе до интересни сознанија што е она што најмногу ги усреќува луѓето т.е. кога нашето тело најмногу го произведува хормонот окситоцин, кој е заслужен за доброто расположение, намален стрес и тегобност.

Овој хормон се произведува на пример, кога сме среќно вљубени, но научниците дојдоа до некои сосема (не)очекувани резултати.

Па така, според нивната анализа, има пет ситуации кога човек е најсреќен:

  1. Кога јаде чоколадо.
  2. Кога добива цвеќе на подарок или го одгледува.
  3. Кога ја јаде омилената храна.
  4. Кога оди во шопинг.
  5. Кога оди на одмор/патување.

Што ќе рече, тоа вљубувањето е преценето – далеку подобро се чувствуваме од храната и шопингот!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *