Сутерен.мк

Што треба да пиеме наутро?

Доколку се напиете чаша вода не можете да згрешите, согласни се поголем дел од експертите.
„Можеби не мора нужно да чувствувате жед, но пиењето вода е здрава навика која овозможува да бидете адекватно хидрирани во текот на целиот ден“, истакнува регистрираната диететичарка и нутриционистка Вики Шанта Ретелни.

Бројни истражувања покажале дека има многу предности во консумирањето вода штом станеме, а само некои од нив се чистење на цревата, детоксикација, помал ризик од главоболка, повеќе енергија.

Сепак, кога станува збор за детоксикацијата, бидете внимателни, не постојат пијалаци кои делуваат како филтер и ги исфрлаат лошите и нездрави супстанции од организмот, иако водата сигурно ќе ви помогне во чистењето на телото низ урината.

„Не верувајте во ниеден напиток за кој се тврди дека ве детоксицира“, вели Аманда Франкени.
Никој од експертите не сметал дека постои некоја посебна магија во водата со лимон, најчесто препорачаниот напиток за пиење на празен стомак.

„Топлата вода е неверојатно смирувачка, а лимонот дава некој вкус. Лично, доколку пијам топол напиток повеќе сакам од него да добијам антиоксиданти, па предложувам наместо тоа да пиете зелен чај со лимон“.
Според експертите чајот без оглед на која температура, секогаш е здрав избор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *