Американската агенција за храна и лекови (ФДА) им дозволи на производителите на јогурт да тврдат на амбалажите дека оваа храна може да го намали ризикот од дијабетес тип 2, пренесува Си-Ен-Ен. Одлуката, која се подготвуваше речиси пет години, дојде во петокот и го означува првото здравствено тврдење што федералната агенција го издаде за јогуртот. Но, тој е помалку моќен бидејќи, иако е „поддржан од научни докази, не ги исполнува построгите стандарди“ на научниот консензус, според ФДА.
Во случајот со јогуртот, прифатено е дека според ограничените научни докази, „редовното консумирање јогурт, најмалку две шолји (три порции) неделно“, може да го намали ризикот од болест која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот.
Врз основа на две студии, ФДА заклучи дека оваа препорачана количина јогурт е потребна за да се постигне наведениот ефект.
ФДА ретко донесува одлуки да ги дозволи овие типови здравствени тврдења, а во изминатата деценија тоа го направи само за 10 намирници, вклучувајќи какао во прав со висок флавонол за намален ризик од кардиоваскуларни болести и одредени производи од брусница за намалена шанса за повторување на уринарниот инфекции на тракт кај жените.
Доктор Марион Нестле, професорка по исхрана, здрава храна и јавно здравје на Универзитетот во Њујорк, ја критикуваше одлуката, прашувајќи: „Зошто некој разумен човек би помислил дека сè што треба да направите за да спречите дијабетес тип 2 е да консумирате две чаши јогурт неделно?”
Таа додаде дека „се што можеме да се надеваме е дека јогуртот е барем незасладен, но бидејќи е навистина тешко да се најде незасладен јогурт, ова им кажува на луѓето кои сакаат да избегнат дијабетес тип 2 дека засладените јогурти се добри за нив“.
Секој јогурт може да се однесува на научното тврдење на ФДА се додека ја користи точната формулација наведена од агенцијата, додава Нестле.
За сомнителноста на тврдењето на ФДА, според неа, придонесува и фактот што причината за дијабетес тип 2 е мултифакторна. Иако јогуртот може да биде дел од здрава диета за одржување на телесната тежина, „да се очекува јогуртот сам по себе да биде причински поврзан со превенцијата од дијабетес нема смисла надвор од контекстот на диетата како целина“.
Во овој контекст, кога ги оценувате здравствените тврдења на производот за да го направите најдобриот избор за вашата исхрана и здравствена состојба, од клучно значење е да користите „здрав разум“, додава Нестле.