Сутерен.мк

Љубојно ќе стане центар за промоција на македонскиот јазик

Историското училиште „Димитар Влахов“ во Преспа, Љубојно, ќе се реновира и санира на почетокот на следната година. Училиштето е прво во Преспа и второ во нацијата по она во Подвис, Кичевско, каде што на 15 ноември 1944 година започна наставата на македонски јазик. Од училиштето се останати само дел надворешните ѕидови.

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска вели дека со буџетите на Министерството за 2024 и 2025 година ќе се обезбедат половина милион евра.

Во чест на сите просветни работници и македонски изведувачи, Владата, Министерството за култура и Завод и музеј Битола ќе го реновираат и оживеат старото училиште Љубојно. Локацијата што ја дефинира нашата култура и нација ќе биде повторно изградена за две буџетски години, рече Костадиновска-Стојчевска.
Оваа значајна структура треба да ги обедини лингвистите, педагозите, професорите и наставниците од македонски јазик, потсетувајќи ги идните генерации дека е историска основа на образованието на нашиот јазик и симбол на нашиот идентитет.

Како дел од комплексот споменици Љубојно, поранешното училиште е заштитено од 2020 година. По поправката ќе стане Центар за промоција на македонскиот јазик.

Завод и музеј Битола ќе го надгледува проектот, кој ќе добие 20 милиони денари во 2024 година и 12,8 милиони во 2025 година.
„На почетокот на годинава се работеше на основниот проект, кој по неговото завршување беше испратен до Управата за заштита на културното наследство за да добие конзерваторско одобрение“, велат од Министерството за култура. „Завод и музеј Битола во изминатиот период го изработи геодетскиот елаборат, урбанистичко-архитектонскиот проект и градежен идејен проект за овој значаен проект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *