Сутерен.мк

Паметна сијалица за беспомошните

Технолошката компанија „Ноби“ од Антверпен произведе светилка која користи вештачка интелигенција за да сигнализира кога постаро лице паднало и да вклучи аларм за итен повик доколку е потребно.

Светилката е првенствено наменета за старечки домови и е важна особено навечер кога има помалку персонал во домовите.

Паметната светилка сигнализира пад на човек, но и активира аларм во кој лицето се прашува дали е неопходно да се повика персоналот за помош.

Откривањето пад и комуникацијата се главните задачи на паметната светилка, но концептот има и други предности. Во мирување е 24 часа на ден, дискретно се вклопува во таванот, не поднесува љубопитни погледи и ја почитува приватноста, лесно се поставува и постојано ја мери температурата на околината и квалитетот на воздухот.

Во еден дом за стари лица се инсталирани како тест светилки, а досега резултатите покажаа дека светилката е многу корисна и за персоналот и за корисниците на домот.
Според Светската здравствена организација, секој трет човек на возраст над 65 години паѓа најмалку еднаш годишно, додека 66 отсто од тие луѓе добиваат сериозни повреди при паѓање.
Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *