Сутерен.мк

26 тези на Фројд

 • Колку што е беспрекорен човекот однадвор, толку повеќе демони има внатре…
 • Не ги бираме случајно луѓето… Ги среќаваме само оние кои веќе постојат во нашата потсвест.
 • За жал, потиснатите емоции не умираат. Приморани се да молчат. И одвнатре продолжуваат да влијаат врз човекот.

 • Задачата да се создаде среќен човек не влезе во планот при создавањето на светот.
 • На светот доаѓаме сами и сами го напуштаме.
 • Оние кои сакале бројни – ги запознале жените,оние кои сакаат една – ја запознале љубовта.
 • Постојано ја бараш силата и поддршката надвор, а треба да ја бараш во себе. Таму отсекогаш и биле.
 • Повеќето луѓе во суштина не ја сакаат слободата, бидејќи таа подразбира одговорност, а одговорноста повеќето луѓе ги плаши.
 • Кај вреден човек ретко доаѓаат на гости неработници – мувите не летаат накај зовриен лонец.
 • Во средниот век би ме запалиле мене, сега ги горат само моите книги.

 

 • Понекогаш цигарата е само цигара.
 • Љубовта и работата се каменот темелник на нашата човечност.
 • Зависта е разорна.
 • Ние не сме лишени од грешките за кои им се смееме на другите.
 • Не постои ништо поскапо од болест и нејзиното игнорирање.
 • Масите никогаш немале жед за вистината. Ним им требаат илузии, без кои не можат да живеат.
 • За сексуална девијација може да се смета единствено отсуството на секс, се останато е работа на вкус.
 • Ништо не се плаќа во животот толку скапо како болеста и глупоста.
 • Првиот човек кој фрлил навреда наместо камен, бил творецот на цивилизацијата.
 • Првиот знак на глупост е целосното отсуство на срам.
 • Толкувањето на соништата е кралскиот пат кон несвесното.

 • Секој човек има желби, за кои не им зборува на другите, и желби, што не си ги признава дури ни на самиот себе си.
 • На човекот му е својствено најмногу да го цени и посакува она што не може да го постигне.
 • Единствениот човек со кого треба да се споредувате себе си – сте вие во минатото. И единствениот човек од кого треба да сте подобар – тоа сте вие сега.
 • Човекот никогаш од ништо не се откажува, тој едноставно заменува едно задоволство со друго.
 • Величината на вашиот идентитет се одредува со величината на проблемот кој е во состојба да ве извади од такт.

Зигмунд Фројд (6 мај 1856 – 23 септември 1939), австриски невролог, основач на психоаналитичката школа за психологија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *