Илија Милчин: Бев дете што оди на утрење!

„Моето прво учество во театарска претстава беше во основното училиште. Бидејќи сами подготвувавме костими, јас го…

Оливера Ќорвезировска: Потврдена авторка во илегала

Оливера Ќорвезироска не е веќе млад автор, иако до неодамна, неа и писателите од нејзината генерација…

Александар Чамински: Цената на (не)згодноста!

Со една од најатрактивните, најхаризматичните и воопшто, најактерските појави на македонската театарска сцена, за „озлогласеноста“ дека…

Аделина Марку: Во натпревар само со слободата!

– Осаменоста е избор. Една жена не може да биде напуштена од паметниот маж, таа само…

Александар Поповски: Многу ми е гајле!

Како го толкувате мислењето дека припаѓате на „стрип – генерацијата“? – Еднаш двајца атентатори биваат погодени…

Дарко Митревски: Тестостерон изгубен во вселената!

Како го толкувате мислењето дека припаѓате на „стрип – генерацијата“? – Никако. Стрипови читам откако знам…

Јоана Поповска: Жената што не мирува!

Што ја натера актерката која себеси се смета за успешна личност да се кандидира за пратеник?…

Никола Маџиров: Живеам под кирија во сопствената земја!

Македонскиот поет Никола Маџиров (Струмица, 1973 година) ја доби престижната европска и германска книжевна стипендија „Тандем“,…

Сабина Ајрула Тозија: Едвај се исчистив од Вера!

Во филмот „Време, води“ (од 1980 година) на Бранко Гапо, еден од ликовите е мајка на…