Сутерен.мк

Откриена најблиската црна дупка

Новооткриената црна дупка, која е поблиску до Земјата од сите досега познати слични феномени, е десетпати…

Што се самовилски кругови?

Во суровите услови на пустината Намибија, која зафаќа околу 50 илјади квадратни километри, на некои области…

Откриена техника со која расте нова коса

Тим од научници се надеваат дека фоликулите израснати во лабораторија и подоцна трансплантирани на главата на…

Нови горива пронајдени на Месечината

Новиот минерал од Месечината е пронајден во честички од лунарен базалт кој се истражува во лабораториите…

Откриена најмладата планета

Астрономи од НАСА и Европската вселенска агенција можеби ја откриле најмладата планета во нашата галаксија. Планетата…

Создадени првите синтетички ембриони

За прв пат во историјата, израелските научници создадоа синтетички ембриони без употреба на јајце клетки и…

Во ЦЕРН открија нови „егзотични“ честички

Научниците во Големиот хадронски судирач (LHC) пронајдоа три досега непознати субатомски честички, објави Европската организација за…

Пронајден е еликсирот на младоста!

Научниците од Кембриџ успеале да ги подмладат клетките на кожата на 53-годишна жена за да бидат…

Што гледаме кога умираме?

Научниците ја снимија активноста на човечкиот мозок што умира, откривајќи дека ги покажува истите модели како…