Сутерен.мк

Вештачки гнезда за белите штркови

Со почетокот на сезоната на миграција на белите штркови, овие преубави птици добија и вештачки гнезда…

Зошто не гледаме мртви птици?

Секој ден гледаме по стотина птици. Понекогаш ќе видиме некоја удрена од автомобил, но речиси никогаш…

Птица со машки харем

Неколку видови од редот на јужноамериканските птици јакани им припаѓаат на најекстремните случаи на обратната улога…

Мамурлак, молњи и птици

• Забележано е дека птиците преселници често ги користат автопатите како патоказ, а притоа и топлите…