Сутерен.мк

Европол уапси 57 педофили, четворица од нив се учители

Петмина педофили се уапсени во Хрватска во меѓународна акција и против нив е поднесена кривична пријава за искористување на деца за порнографија, соопшти денеска Управата на хрватското МВР.
Утврдено е дека сторителите поставиле и споделиле вкупно повеќе од 46.000 датотеки кои прикажуваат сексуална злоупотреба на деца.

Се известува дека вкупно 57 мажи од сите општествени слоеви биле уапсени во текот на септември како дел од акцијата на Емпакт поддржана од Европол, а тие се осомничени дека ширеле материјали за сексуална злоупотреба на деца користејќи мрежи „пеер-то-пеер“.
Осомничените се на возраст од 23 до 72 години, а нивната просечна возраст е 49 години. Четворица осомничени се учители, а еден работи со деца со посебни потреби, што ја прави акцијата уште позначајна.
Некои од уапсените имале директен контакт со деца благодарение на нивната професија, а десет од нив имале свои деца.
Покрај Хрватска, во акциите против сексуалните злоставувачи на деца учествуваа уште 26 европски земји.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *