Сутерен.мк

Италија ги казни Гугл и Епл!

Италијанскиот регулатор за конкуренција им изрече казни од 10 милиони евра на Гугл и Епл за „агресивни практики“ поврзани со комерцијална употреба на корисничките податоци!


Двете технолошки компании не даваат „јасни и директни информации“ за тоа како ги собираат и користат податоците од оние кои избираат да ги користат нивните услуги, се вели во соопштението на регулаторот.

Системот на Гугл е дизајниран така што корисниците автоматски ги прифаќаат условите за користење на податоците кога креираат сметка.

Еплпак, од друга страна, не им нуди на корисниците избор по ова прашање, додаде антимонополскиот регулатор.

И Гугл и Епл изјавиле дека не се согласуваат со одлуката и дека ќе ја обжалат истата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *