Сутерен.мк

Како живее македонски гастербајтер во Германија?

Многу Македонци одлучија да го напуштат својот роден крај и да побараат подобар живот во Германија. Но, како изгледа нивниот секојдневен живот, колку заработуваат и на што ги трошат своите пари?

Еден од нив е и Драган Панов, кој живее и работи во Берлин веќе 5 години.

Тој е дипломиран електротехничар, но во Германија работи како магационер во една фабрика за производство на автомобилски делови.

„Заработувам околу 2.700 евра месечно, од кои плаќам 800 евра за кирија за еднособен стан, 200 евра за храна, 100 евра за комунални трошоци, 50 евра за интернет и телефон, 100 евра за превоз и 50 евра за осигурување. Месечно успевам да заштедам околу 1.300 евра, а дел од тие пари им праќам на моите роднини во Македонија“, вели Драган.

Тој додава дека не го знае добро германскиот јазик, но се снаоѓа со основни фрази и реченици.

„Немам време да учам јазик, работам по 10 часа на ден, шест дена во неделата. Слободното време го користам за одмор, гледање ТВ или дружење со други Македонци“, кажува тој.

Драган признава дека не е задоволен со својот живот во Германија, но не планира да се врати во Македонија.

„Тука имам подобра плата и сигурност, во Македонија не би можел да заработувам толку пари дури и со мојата диплома. Се надевам дека еден ден ќе се пензионирам и ќе се вратам во својот роден град, но тоа е далечна иднина“, вели тој.

Според статистиките, во Германија живеат и работат прилично голем број Македонци, кои најчесто се занимаваат со неквалификувани или полуквалификувани работи во индустријата, градежништвото, угостителството или здравството.

Нивната просечна плата се движи од 1.500 до 4.000 евра, но исто така се соочуваат со високи трошоци за живот, јазични бариери и културни разлики.

Многу од нив се носталгични за својата земја, но сепак не сакаат да се вратат поради економските и политичките проблеми.

 

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *