Сутерен.мк

Кои лекови се штетни за црниот дроб?

Покрај алкохолот, најголемиот непријател на црниот дроб е храната богата со заситени масни киселини, но и многу лекови се хепатоксични и го оштетуваат џигерот.

Истражувањата покажале дека парацетамолот несомнено му штети на црниот дроб.

Потоа, Валпроинска киселина (лек кој се користи како антиепилептик и стабилизатор на расположението, за лечење на епилепсија, биполарност, клиничка депресија, мигренски главоболки, шизофренија, ХИВ, разни канцери…).

Тука е и ибупрофенот, цитостатиците, а и симвастатинот што се дава за регулирање на маснотиите.
Покрај овие лекови, штетни за џигерот се и оралните контрацептиви и хормонскиот препарат прогестерон.

За повеќе…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *